Környezettudatosság egy vendégházban? Nézzük, hogyan lehetséges!

Az utazások során a környezettudatosság és a fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet játszik a vendégek szemében, ezért tulajdonosként mindenképp érdemes fontolóra venni a lehetőségeket. 
június 13, 2023
Turbuk Ági

Környezettudatosság egy vendégházban? Nézzük, hogyan lehetséges!

Az utazások során a környezettudatosság és a fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet játszik a vendégek szemében, ezért tulajdonosként mindenképp érdemes fontolóra venni a lehetőségeket. 

A víztakarékosság, a helyi termelőktől származó ételek kínálata, a szelektív hulladékgyűjtés, vagy akár az okos rendszerek bevezetése mind sokat tud dobni egy szálláshely értékén és megítélésén. 

Manapság egyre tudatosabbak a vendégek is, így amikor két hasonló vendégház között vacillálnak, akkor döntő tényező lehet a környezettudatosság is.

Felmerül a kérdés, hogy milyen fenntarthatósági gyakorlatokat lehet bevezetni egy vendégházban a környezetvédelem és energiahatékonyság érdekében?

  • Különböző technológiák és gyakorlatok alkalmazása az energiafogyasztás csökkentésére, mint például LED-es világítás, energiahatékony gépek használata, hőszigetelés, okos hűtő-fűtő rendszerek
  • Víztakarékosság: esővízgyűjtő rendszerek telepítése, víztakarékos berendezések használata és a vendégek környezettudatos vízfogyasztásra való ösztönzése.
  • Hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás: szelektív hulladékgyűjtő, újrahasznosítható termékek és csomagolások előnyben részesítése, komposztáló 

Ha további zöld kezdeményezésekre és helyi partneri együttműködésekre gondolunk, egyből záporozni fognak az ötleteink, amik segíthetik a vendégházat még fenntarthatóbbá tenni.

Csak, hogy kettőt említsünk, pl. 1. a vendégház tulajdonosként támogathatjuk a helyi gazdálkodást és a kistermelőket, szerezzük be a helyi élelmiszerekből a reggeli kosarat, sajttálat, borkóstolót, vagy ajánljunk alapanyag beszerzőhelyeket a szállóvendégeinknek a környékről. Minden vendég hálás lesz azért, ha tudja, hol van a helyi pékség, vagy a szalonnasütéshez melyik hentestől vegyen jó minőségű szalonnát.

2. Környezettudatos közösségi együttműködésekre is érdemes figyelni a környéken, vendégház üzemeltetőként részt vehetünk helyi környezetvédelmi kezdeményezésekben, például közös tisztítóakciókban vagy fenntarthatósági programokban.

Amennyiben úgy döntünk, hogy efelé az irány felé tereljük a szálláshelyünket, fontos, hogy a vendégek felé kommunikáljuk a fenntarthatósági erőfeszítéseinket a weboldalunkon és a közösségi média oldalainkon, hogy ők is támogathassák a fenntartható gyakorlatokat, amit bevezettünk az adott szálláshelyen. 

Edukáció szempontjából sem utolsó, amikor egy könnyed nyaralás alkalmával szembesülnek a vendégek azzal saját tapasztalás útján, hogy pl. egy víztakarékos rendszerrel is pont ugyanolyan tökéletesen tudnak mosogatni/fürdeni, mint a hagyományos csaprendszerek használatával, illetve a LED világítás és az energiatakarékos berendezések is legalább olyan jól működnek, mint a hagyományos megoldások.

Mutatunk két példát is arra, amikor a vendégház tulajdonosai teljes mértékben beálltak a környezettudatosság mögé és off grid megoldásokkal oldották meg a működést. Ismerjétek meg a 

Zöldikét és a Campy-t.

A vendégek véleménye és visszajelzései rendkívül értékesek a fenntarthatósági erőfeszítéseink hatékonyságáról és az esetleges továbbfejlesztési lehetőségekről, ezért fontos, hogy lehetőséget biztosítsunk visszajelzésük megosztására és véleményük kifejezésére.

Ha tetszett a cikk, örömmel vesszük, ha megosztod az ismerőseiddel! ☺ 

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
Email

Kalkulálj személyre szabott árat:

Olvass másról is: